Har du planer på att starta en ”cykelkarriär” men ser lite dåligt? Här hittar du våra sportglasögon med styrka för dig som är aktiv på cykeln.

Cykelglasögon ska inte bara vara ett modetillbehör, eller något du köper för att se cool ut på cykeln, även om de har den effekten också. Först och främst ska cykelglasögon skydda dina ögon. Cykelglasögon skyddar mot solljus, grus som kastas upp från däcken, och plågsamma insekter i ögonen.

Sportglasögon med styrka som är speciellt utvecklade för cykling har en rad olika funktion och material, designade för att göra cykelturen trygg och komfortabel. Bland annat är bågarna extra lätta, och glasen bör vara ”splintsäkra” och ha en reflekterande yta. Om du letar efter glasögon till din dagliga cykeltur eller om du satsar mer seriöst, kommer du att hitta info för att välja rätt cykelglasögon här.

Bågar

Det finns en anledning till att du inte ser många cyklister med metallglasögon. Metall är inte ett bra material för sportglasögon generellt sätt. Först och främst kommer inte metallbågar på cykelglasögon ge dig en bra, tättsittande form. Utöver det, om du har sådan otur att du kraschar, är det inte idealt att ha metall i närheten av ögonen.

Plastbågar är det som är mest utbrett bland sportglasögon generellt sätt, och kanske cykelglasögon speciellt. Plastbågar är hållbara, lättviktiga och starka, och de går inte sönder lika lätt vid stöt och fall. Om du har en tendens till att bli varm eller svettas mycket när du cyklar, rekommenderar vi bågar som ger dig bra ventilation. Detta håller dig kyligare, och ser till att glasen inte immas igen. Sist med inte minst bör cykelglasögon ha mjukare gummifötter på stängerna och sitta bra på näsan för du ska känna dig komfortabel.

Glas

Vi rekommenderar cykelglasögon med ett frontglas som innehåller både UVA- och UVB-skydd. Se därför till att de har UV 400-filtermärkning på glasen. Det är också smart att välja cykelglasögon med glas av polykarbonat. Denna typ av glas tål mycket mer än billigare plastglas. Om du får en sten i ansiktet, är det mindre chans att glasen går sönder och att du får skador på ögonen.

Om dugg på glasen är ett problem för dig, finns det ett par alternativ som löser detta. Alternativ 1 är en beläggning med anti-dugg. Det är ett filter som sätts in i glaset på själva cykelglasögonen, och är kanske det mest praktiska alternativet för längre cykelturer. Alternativ 2 är ett spray för anti-dugg, som kan användas på alla typer av glasögon, inte bara sportglasögon.

Färger::

Valet av färg på dina cykelglasögon är kanske viktigare än du tror. Rätt färg hjälper dig att se konturerna bättre i terrängen du cyklar i. Om du inte vill investera i flera olika sportglasögon, eller flera utbytbara glas med en gång, rekommenderar vi dig att välja ett glas med en färg för de förhållandena du cyklar oftast i.

- Mörkgrå: Den mest vanliga färgen och den de flesta väljer. Mörkgrå cykelglasögon passar bäst för att skydda mot solljus, men har en flera funktioner utöver detta.

- Brun/kopparfärgade:: En väldigt bra ”allrounder”. Cykelglasögonen i denna färg ökar kontrasterna i din omgivning, så att vägens och stigens underlag syns bättre.

- Klara/Blanka glas: Cykelglasögon med klara glas är bra att ha vid mulet väder och vid cykling på kvällen.

- Orangea och gula: Detta är ett perfekt glas för ljusa, molniga dagar. Orange och gul glasfärg ökar kontraståtergivningen, vilket gör att man upptäcker gupp och andra hinder lättare.

Extra Optical erbjuder även polariserade cykelglasögon, samt ett par cykelglasögon med 5 olika frontglas för olika väderförhållanden. Cykelglasögon med styrka har en innerbåge som kan anpassas till alla slags styrkor, samt korrigering för skeva hornhinnor. Innerbågen är avtagbar för rengöring och underhåll.

Se mer av ExtraOptical sportglasögon.


Köp nya cykelglasögon här!


Se några av våra utvalda sportglasögon under:

alle sportsbriller
 1. Tailblock (barn 6-12)
  eXo Alpine
  Tailblock (barn 6-12)
  Regular Price 995:- Special Price 696,50
 2. Nollie
  eXo Alpine
  Nollie
  Regular Price 995:- Special Price 696,50
 3. Nollie
  eXo Alpine
  Nollie
  Regular Price 995:- Special Price 696,50
 4. Hovedbilde av brillen Kjøkøy, fra eXo Alpine. En rund, svart brille med hel ramme.
  eXo Alpine
  Kjøkøy
  Regular Price 1395:- Special Price 976,50
 5. Crawl
  eXo Swim
  Crawl
  Regular Price 995:- Special Price 696,50
 6. BackFlip (barn 6-12år)
  eXo Alpine
  BackFlip (barn 6-12år)
  Regular Price 995:- Special Price 696,50
 7. BackFlip (barn 6-12år)
  eXo Alpine
  BackFlip (barn 6-12år)
  Regular Price 995:- Special Price 696,50
 8. Floyd
  eXo Active
  Floyd
  Regular Price 795:- Special Price 556,50
 9. Stup
  eXo Swim
  Stup
  Regular Price 995:- Special Price 696,50
 10. Svansjø
  eXo Rough
  Svansjø
  Regular Price 795:- Special Price 556,50
 11. Duluth (barn)
  eXo Rough
  Duluth (barn)
  Regular Price 795:- Special Price 556,50

Se alla våra sportglasögon!