Ett par bra löparglasögon ska skydda dig mot både UVA- och UVB-strålning. De ska helst vara lätta att bära, sitta bra på, och inte imma igen om du blir varm och svettig. Löparglasögon kan också förstärka kontraster i omgivningen, och förhindra att du får saker i ögonen. Djungeln av sportglasögon i olika färger, former och material kan vara svår att orientera sig i, så här har du allt du behöver för att välja de löparglasögon som passar dig!

Det finns löparglasögon med linser i flera färger, och de olika färgerna är specialanpassade för olika träningsförhållanden. Om du är ute och springer i alla slags väder, bör du överväga ett par glasögon med utbytbara glas.

Mörka glas:

Blå, grå, gröna och bruna glas i löparglasögon passar bäst för starkt ljus. Dessa linser bör användas i ljusa och soliga förhållanden.

Gula glas:

Löparglasögon med gula färgtoner förstärker kontraster i omgivningen. Dessa linser rekommenderas för väderförhållanden med lite ljus.

Klara glas:

Detta är linser för mörka eller blåsiga löpturer där du vill skyddas mot väder och vind, men inte önskar att dämpa ljusförhållandena.

Polariserade glas:

Polariserade glas i sportglasögon passar också för ljusa väderförhållanden. De skyddar dina ögon mot bländning från vatten, sand och snö. De är mörkare än normala linser, och de är därför inte lika bra lämpade för kvällsträning.

Spegelglas:

Spegelglas förstärker effekten av färgade linser. De reflekterar solljus, och tar bort bländning i glaset.

UV-skydd i sportglasögonen

Du bör alltid köpa löparglasögon som skyddar mot både UVA- och UVB-strålning. Om du inte skyddar dina ögon mot solljus, kan UV-strålar ge dig fotokeratit, eller snöblindhet. Detta är i utgångspunkten brännskador på ögonen, vilket kan vara väldigt smärtfullt. Långvarig exponering för UV-strålar kan orsaka permanenta skador och försämrad syn. Kom ihåg att solen kan skada dig även om det är mulet, så använd sportglasögon med bra skydd mot UV-strålning oavsett ljusförhållande.

Ventilation och anti-dagg

Vid fuktiga och regniga förhållanden, eller vid hård träning med mycket svett, bör du välja löparglasögon med bågar som ger bra ventilation för att förhindra dagg på glasögonen. Välj ett par bågar som håller glasögonen borta från ansiktet så att luft kan cirkulera fritt. Du bör också överväga om du behöver glasögon med anti-dagg, eller om en trasa för anti-dagg räcker.

Material i sportglasögon

Sportglasögon i flexibla, solida material är alltid en fördel. Både glas och bågar bör bestå av material som har mindre chans att gå sönder om du har sådan otur att du trillar under löpturen. Det är också smart att tänka på att hårda material inte bara lättare går sönder, men det är också större chans att de kan skada dig och dina ögon. Flexibla material är i tillägg mindre utsatta för skador om du tappar eller klämmer dem. Polykarbonat är en transparent plasttyp som sägs vara okrossbar, och är ett bra val som material för dina nya löparglasögon.

Passform på sportglasögon

Passform och komfort är mycket viktigt när du ska välja sportglasögon för löpning. Du ska använda dem under en längre tid, och därför är det viktigt att de sitter som de ska. Löparglasögon som inte sitter fast ordentligt på näsan eller gnager bakom öronen kommer att göra löpturen obehaglig, och då slutar det bara med att de inte används. Du bör välja ett par sportglasögon med halksäkra, gummerade näspartier och superlätta, justerbara bågar.

Hos ExtraOptical kan du köpa sportglasögon för både damer och herrar. Du hittar till exempel löparglasögon med 5 olika frontglas för olika ljusförhållanden, och sportglasögon med styrka och korrigering för skeva hornhinnor.

Ha en bra löptur!


Se några av våra utvalda sportglasögon under:

alle sportsbriller
 1. Tailblock (barn 6-12)
  eXo Alpine
  Tailblock (barn 6-12)
  Regular Price 995:- Special Price 696,50
 2. Nollie
  eXo Alpine
  Nollie
  Regular Price 995:- Special Price 696,50
 3. Nollie
  eXo Alpine
  Nollie
  Regular Price 995:- Special Price 696,50
 4. Hovedbilde av brillen Kjøkøy, fra eXo Alpine. En rund, svart brille med hel ramme.
  eXo Alpine
  Kjøkøy
  Regular Price 1395:- Special Price 976,50
 5. Crawl
  eXo Swim
  Crawl
  Regular Price 995:- Special Price 696,50
 6. BackFlip (barn 6-12år)
  eXo Alpine
  BackFlip (barn 6-12år)
  Regular Price 995:- Special Price 696,50
 7. BackFlip (barn 6-12år)
  eXo Alpine
  BackFlip (barn 6-12år)
  Regular Price 995:- Special Price 696,50
 8. Floyd
  eXo Active
  Floyd
  Regular Price 795:- Special Price 556,50
 9. Stup
  eXo Swim
  Stup
  Regular Price 995:- Special Price 696,50
 10. Svansjø
  eXo Rough
  Svansjø
  Regular Price 795:- Special Price 556,50
 11. Duluth (barn)
  eXo Rough
  Duluth (barn)
  Regular Price 795:- Special Price 556,50

Se alla våra sportglasögon!