Sportglasögon är vanligtvis en enkel sak att köpa. Men när det gäller sportglasögon MED styrka? Då blir det lite svårare. Det är nämligen flera saker man bör tänka på när man köper sportglasögon med styrka och det inte så lätt att veta vad som skiljer vanliga sportglasögon från en med styrka. Här har vi gjort en liten guide till köp av sportglasögon med styrka för att göra det lite enklare att komma på vilken typ av glasögon det är du har behov av!

Man bör inte använda sina vanliga glasögon vid aktiviteter med mycket rörelse eller vid vanlig idrott. Dina vanliga glasögon är inte gjorda för att tåla att bli utsatta för annat än vardagsbruk och det är fara för att de kan göra stor skada på ansikte och ögon om olyckan skulle vara framme.En annan fare med t.ex utomhusaktivitet är UV-strålar. Om du blir övereksponerad av UV-strålar kan det leda til snöblindhet, något som kan vara både smärtsamt och leda till långtidsskada på ögonen. Skidåkare borde alltid använda polariserade solglasögon eller skidglasögon, då UV-strålar reflekteras av snö till och med på molniga dagar. Om du ofta är ute till sjöss så behöver du också skydd mot sagda reflektioner.

Löpning, skid- och cykelglasögon med styrka

Det första man tänker på när det gäller cykelglasögon med styrka, är storleken. Storleken på cykelglasögon är generellt sett universell och det är inte några stora skillnader på de olika typerna. Därför är det andra saker du borde fokusera på när du ska välja vilka sportglasögon du behöver. Dessa glasögon kan också användas som skidglasögon med styrka och du speciellt för att åka längdskidor.

Har jag behov för vippbara glas?

Många av våra glas har en vippfunktion som gör att du kan vippa upp glasen. Det är fördelaktigt för att:

* Få bort eventuell imma som kan uppstå.
* Det blir enkelt att rengöra glasen.
* När du går in så slipper du att ta av dig glasögonen.

Detta är speciellt bra om du behöver ha glasögon hela tiden, för då slipper du byta till dina vanliga glasögon vid korta inomhusbesök. En av nackdelarna med vippbara glas är att bågen blir lite större för att få plats med vippfunktionen. Här är en länk till våra modeller med vippbara glas:

Skalm eller snodd?

Några av våra sportglasögon ger dig möjlighet att ta av skalmarna och fästa en snodd istället. Denna snodden fäster du runt huvudet på samma sätt som du skulle fästa ett par simglasögon. Då sitter de som klistrade! Detta behöver man vanligtvis inte, men kan vara bra att ha om du ska hålla på med en aktivitet som kräver mycket rörelse.
Om du håller på en sport där det inte är risk att få en boll i ansiktet eller att falla ner från något, men kräver mycket rörelse, kan detta vara ett bra alternativ.
Följande bågar kan du byta ut skalmen mot medföljande snodd:

5 olika ytterglas, är det nödvändigt?

På flera av våra sportglasögon så är det ett paket på 5 olika glas. Alla dessa glas ger UV-skydd och några av dem är också polariserade. På alla bågarna är det enkelt att byta glasen beroende på ljusförhållande och användningsområde. Du behöver inte solglasögon när det är mörkt ute och då kan du lätt byta över till ett ljusare ytterglas. Om du planer att använda glasögonen till både cykling och skidåkning, så är det ett måste att skydda ögonen mot snö och UV-strålar.

Var ligger styrkan?

Alla våra cykelglasögon har styrkan i en insats som ligger på insidan av glasen. Anledningen till detta är att det är en speciell krökning i glasen som gör att vi inte har möjlighet att slipa in styrka direkt i glasen. En annan sak att vara uppmärsam på är att innerglasen också är lite krökta på de flesta modeller. För ett fåtal personer med extra känsliga ögon kan detta förorsaka svimfärdighet och eventuellt även illamående, speciellt i början. Några klarar att vänja sig till med det efter ca en veckas tid, medans andra inte klarar det alls.

Har du känsliga ögon så rekommenderar vi att du väljen sportglasögon med större innerglas som inte är så krökt. Vi brukar då rekommendera South-modellen. Detta är en modell vi haft länge och har fått bra omdöme ifrån många av våra kunder. Dessa ger också ett större synfält.

Progressiva

Vi KAN tillverka alla våra cykelglasögon med progressiva glas. Men det är endast till modellen South som vi kan rekommendera till detta. Grunden till det är att innerglasen på våra andra bågar är ca 30cm på höjden, vilket är minimumgränsen. Så om du önskar progressiva cykelglasögon så är det bara South vi rekommenderar.

Bollsportsglasögon med styrka

När det finns lite störra risk att du ska få en boll i nyllet eller om det kan bli lite tuffa tag, så har du behov av lite bättre säkerhet än det som cykelglasögon med styrka kan ge. Som tur är så tillhandahåller vi glasögon som tål lite tuffare tag.

Glasen

Styrkan på dessa ligger direkt i glasen. Det vill säga att till skillnad mot cykelglasögonen så är det inte en extra insats som ligger på insidan. Glasen är tillverkade v polykarbonat som är till för att tåla extra mycket.

Bågarna

Storleksmässigt så är bågarna också lika varann. För en vuxen person med normalstort huvud, så kommer de allra flesta passa bra. Alla bågar kommer med ett elastiskt band som drar runt huvudet så att hela bågen sitter bra mot ansiktet. På så vis kan du göra hastiga rörelser utan att glasögonen åker av eller hamnar fel.

I starten kommer du troligtvis att känna att det sitter åt för hårt och känna extra tryck mot näsroten. Detta är i huvudsak en tillvänjningssak och något man vänjer sig vid efter att ha använt bågen några gånger. På insidan av bågarna så finns det skydd som hjälper till att dämpa stötar. Det vill säga, att om du har sådan otur att du får bollen rakt i nyllet, så blir trycket fördelat över hela bågen, detta i sin tur minimerar risken att glasögonen går sönder eller att du får alltför ont.

Skidglasögon med styrka

Om du är ute efter par skidglasögon/motocrossglasögon med styrka så är det i huvudsak två sätt att göra det på:
* Köpa ett komplett set med goggles och insats.
* Köpa en insats till dina gamla goggles.
* Komplett set med goggles och insats
Vi rekommenderar huvudsakligen att köpa ett komplett set med skidglasögon. Styrkan ligger på insidan av bågen i en egen insats så att själva bågen kan användas utan styrka. Storleken är universell och passar i de allra flesta goggles och passar garanterat tillsammans med de bågar vi säljer.

Skidglasögonen kan du använda till slalom, snowboard, telemark eller andra sporter där den här typen av glasögon är nödvändig.

Insats med styrka i

Vi har också insatser med styrka i som kan köpas separat. Invändig mått på bågen där insatsen ska användas till bör vara mellan 55 till 70mm, så mät upp om detta stämmer innan du väljer att bara köpa endast insatsen. De har ett stort synfält och är ett gott alternativ till linser om man håller på med motorsport.

Har du egna motocrossglasögon med blanka glass så är det god chnas att insatsen kan passa till dem. Vi har haft flera kunder som köpt enbart insats till sina goggles med bra resultat!

Simglasögon med styrka

Att ha på sig simglasögon med styrka betyder att du inte behöver simma utan att se något och du behöver inte heller riskera att tappa dina linser eller få ögoninfektioner från bakterier i bassängen. Vi kan tillverka simglasögon med styrka upp till +/- 8.00. Allt över det så blir det problematiskt att få till så att glasögonen inte läcker.

Vi har två typer av simglasögon med styrka.

Simglasögon med styrka till vuxna

Här har vi modellen som heter Dykk. Vi har endast en storlek på näsbryggan och det är dessvärre inte alltid den passar om ditt närparti är lite brett. Men den passar till de allra flesta vuxna.

Simglasögon med styrka till barn

Här har vi modellen som heter Bade. Den passar till barn från 7 år och uppåt och kommer med ett par olika storlekar på näsbryggan som det går att byta själv. Den passar också till vuxna med smalt/litet ansikte.

Köpguide till sportglasögon med styrka

Badminton - Sportglasögon med polykarbonatglas och snodd

Baseball - Sportglasögon med polykarbonatglas och snodd

Basket - Sportglasögon med polykarbonatglas eller löpglasögon med snodd.

Cykling - Cykelglasögon

Fiske - Polariserade solglasögon eller Sportglasögon

Golf - Polariserade solglasögon eller Sportglasögon

Handboll - Sportglasögon med polykarbonatglas och snodd

Alpint och Snowboard - Alpinglasögon med insats

Squash - Sportglasögon med polykarbonatglas och snodd

Löpning - Löpglasögon

Simning - Simglasögon

Tennis - Sportglasögon med polykarbonatglas och snodd

Volleyboll - Polariserade solglasögon eller Sportglasögon


Se några av våra utvalda sportglasögon under:

alle sportsbriller
 1. Tailblock (barn 6-12)
  eXo Alpine
  Tailblock (barn 6-12)
  Regular Price 995:- Special Price 696,50
 2. Nollie
  eXo Alpine
  Nollie
  Regular Price 995:- Special Price 696,50
 3. Nollie
  eXo Alpine
  Nollie
  Regular Price 995:- Special Price 696,50
 4. Hovedbilde av brillen Kjøkøy, fra eXo Alpine. En rund, svart brille med hel ramme.
  eXo Alpine
  Kjøkøy
  Regular Price 1395:- Special Price 976,50
 5. Crawl
  eXo Swim
  Crawl
  Regular Price 995:- Special Price 696,50
 6. BackFlip (barn 6-12år)
  eXo Alpine
  BackFlip (barn 6-12år)
  Regular Price 995:- Special Price 696,50
 7. BackFlip (barn 6-12år)
  eXo Alpine
  BackFlip (barn 6-12år)
  Regular Price 995:- Special Price 696,50
 8. Floyd
  eXo Active
  Floyd
  Regular Price 795:- Special Price 556,50
 9. Stup
  eXo Swim
  Stup
  Regular Price 995:- Special Price 696,50
 10. Svansjø
  eXo Rough
  Svansjø
  Regular Price 795:- Special Price 556,50
 11. Duluth (barn)
  eXo Rough
  Duluth (barn)
  Regular Price 795:- Special Price 556,50

Se alla våra sportglasögon!