Nu är det säsong för turer i skidbackarna både på snowboard, slalom och telemarksskidor. Det gemensamma för dessa aktiviterna är att man måste kunna se bra när man är ute i backen. I sol, snö och vind är det en fördel att kunna skydda ögonen och då är goda skidglasögon bra att ha. Inte bara skyddar skidglasögonen mot väder och vind, de skyddar också mot UV-strålar.

Skidglasögon finns i olika prisklasser och kvaliteter, pris och kvalitet behöver nödvändigtvis inte hänga i hop. Något av det viktigaste är att hitta ett par som har bra passform och som passar inne i hjälmen. Hos ExtraOptical uppger man storleken och man kan i förväg kan mäta och se om glasögonen passar. I tillägg är det en också fördel att de har foder på insidan så att de sitter behagligt på. Skidglasögon har stora buktade glas som gör att man får ett bra synfält i glasögonen.


Olika glas passar till olika ljusförhållanden:

 • Gula/orange/ljus rosa glas passar bra i platt ljus och vid molnigt väder samt när det snöar.
 • Bruna/grå glas är bra ”all round” glas som kan användas vid de flesta förhållanden, men de passar bäst när det är ljust och vid solförhållanden.
 • Fireglass (grått spegelglas) är ett av de mörkare glasen och passar bäst runt påsk när det är mycket sol och mycket reflexer från snön.

Spegelbelägg läggs ofta på som en ytbehandling på de bruna och de grå glasen och hjälper mot reflexer från snön så att kontrasten ökar. Några glasögon har också polariserande glas som tar bort ännu mera av de reflekterande strålarna från snön och ökar kontrasterna mera.

Våra slalomglasögon har också dubbla glas och det är en fördel därför att det förhindrar imma på glasen.

För de som använder glasögon är det ofta ett problem att få de att passa inne i skidglasögonen. Hos ExtraOptical har man möjligheten att beställa skidglasögon med styrka som löser detta problemet. Styrkan sitter inne i egna små glasögon som passar inne i skidglasögonen. Fördelen med det, är att om man skulle behöva ändra styrkan, så behöver man inte köpa nya skidglasögon, bara byta ut de små glasögonen.

Skidsäsongen är här och flera kontaktar oss om goggles med styrka. Vi tänkte därför att de var smart att ge några råd om hur man väljer riktiga goggles med styrka.

1. Välj riktig nyans på det yttersta glaset. Vädret, terrängen och vilken aktivitet betyder mycket. Tänk på var och när du åker skidor. Är det i solen på morgonen, eftermiddagen eller hela dagen? Är du oftast i slalombacken eller är du i mer krävande terräng som off-pist eller snowboardparker?

Tanken bakom dessa frågorna är att kunna avgöra vilken nyans i det yttersta glaset som vill ge dig bästa möjliga färgåtergivning, kontrast och djupsyn och på samma gång ge en bra ljusöverföring för dina ljusförhållanden. Generellt sett är mörkare glas bättre på soliga dagar och motsatt, ju ljusare glaset är desto bättre vill det vara för färg og djupsyn på dagar med lite ljus/sol. En spegelbeläggning, som flera av våra modeller har bland annat Bulleton, förbättrar effektiviteten av tonade linser genom att reklektera solljus, så att det inte tränger in i linsen. Det gjör att det är ett bra val på ljus soliga dagar.

2. Polariserade linser minskar reflekser från solljus som reklekteras från marken och är väldigt bra när det är ljust ute.

3. UV filter är ett måste på dina goggles. Detta är viktigt även på molniga dagar.

4. Alla våra goggles har dubbla yttre glas och ventilaskonshål i toppen och i botten. Detta gör att det inte blir kondens när den varma luften av andningen kommer i kontakt med kalla glaset. Men vi rekommenderar att också köpa antikondens spray som du hittar under vårt tillbehörssortiment.

5. Se till at glasögonen sitter bra på. Använd god tid till justera remmen på huvudet/hjälmen.

Ser dig i backen!


Köp goggles med styrka här!


Se några av våra utvalda sportglasögon under:

alle sportsbriller
 1. Tailblock (barn 6-12)
  eXo Alpine
  Tailblock (barn 6-12)
  Regular Price 995:- Special Price 696,50
 2. Nollie
  eXo Alpine
  Nollie
  Regular Price 995:- Special Price 696,50
 3. Nollie
  eXo Alpine
  Nollie
  Regular Price 995:- Special Price 696,50
 4. Hovedbilde av brillen Kjøkøy, fra eXo Alpine. En rund, svart brille med hel ramme.
  eXo Alpine
  Kjøkøy
  Regular Price 1395:- Special Price 976,50
 5. Crawl
  eXo Swim
  Crawl
  Regular Price 995:- Special Price 696,50
 6. BackFlip (barn 6-12år)
  eXo Alpine
  BackFlip (barn 6-12år)
  Regular Price 995:- Special Price 696,50
 7. BackFlip (barn 6-12år)
  eXo Alpine
  BackFlip (barn 6-12år)
  Regular Price 995:- Special Price 696,50
 8. Floyd
  eXo Active
  Floyd
  Regular Price 795:- Special Price 556,50
 9. Stup
  eXo Swim
  Stup
  Regular Price 995:- Special Price 696,50
 10. Svansjø
  eXo Rough
  Svansjø
  Regular Price 795:- Special Price 556,50
 11. Duluth (barn)
  eXo Rough
  Duluth (barn)
  Regular Price 795:- Special Price 556,50

Se alla våra sportglasögon!