Våren kommer med stora steg, solen tittar fram och snart är det påsk. I påsk är det många som drar till fjällen och då är det viktigt att skydda ögonen till både små och stora.

Solen utstrålar ljus med många olika våglängder och bland dessa är UV-strålarna. Dessa kan vara skadliga för ögonen. UV står för ultraviolett strålning och är elekromagnetiska strålar som har kortare våglängd än synligt ljus. UV-A strålar har mindre energi och är mindre skadligt än UV-B strålar. Den största andelen av UV strålning som träffar joden är från UV-A skalan.När solen står högt på himlen är UV-strålningen som kraftigast.

UV

I snö och vatten reflekteras UV-strålarna och i ny snö kan så mycket som 90% av strålningen reflekteras. Det vill säga att vi i den miljön är mer utsatta för dessa strålningarna. Strålningen ökar också med 2-5% varje 1000 meter stigning, som igen gör att påskturister i fjällen är mer utsatta än vanligt.

Vid överexponering kan UV-strålarna vara skadliga för hud och ögon. Våran hud har dock bättre skydd mot dessa strålningarna än våra ögon och är utrustade med skyddmekanisker, som ögonen inte har. Det mesta av UV strålarna som träffar ögat absorberas i hornhinnan eller i ögats lins som på detta vis kan föra till katarakt ( grå starr). Stor exponering kan föra till att man blir snöblind, som är en form av solbränthet där det yttersta cellskiktet på hornhinnan blir bränt. Detta är smärtsamt och symptomen är ofta ömma, vattniga och ljuskänsliga ögon.

För at stoppa UV-strålarna måste man ha ett material som strålarna inte tar sig igenom. Som tur är, är det så att material som släpper igenom synligt ljus kan stoppa UV-strålarna. Riktiga solglasögon vill därför skydda dig mot UV-strålarna. I EU är det så att alla CE-märkta solglasögon skall stoppa all skadlig UV-strålning. För att skydda ögonen bäst, vill ett par solglasögon som täcker ögonen gott vara de som har bäst effekt. Det är viktigt att komma ihåg att det är lika viktigt att skydda barns ögon som vuxnas!


Köp solglasögon med styrka här


Se några av våra utvalda solglasögon under:

alle solbriller
 1. Candy Bie
  eo Selection
  Candy Bie
  Från endast 895:-
 2. Bonbon
  eo Selection
  Bonbon
  Från endast 795:-
 3. Mon Chou
  eo Selection
  Mon Chou
  Från endast 795:-
 4. Honey Bun
  eo Selection
  Honey Bun
  Från endast 795:-
 5. Chicklet
  eo Selection
  Chicklet
  Från endast 795:-
 6. Tootsie
  eo Selection
  Tootsie
  Från endast 795:-
 7. Axept
  eo Selection
  Axept
  Från endast 795:-
 8. Flipper
  eo Selection
  Flipper
  Från endast 795:-
 9. BadaBing
  eo Selection
  BadaBing
  Från endast 795:-
 10. Knall
  eo KIDS
  Knall
  Från endast 795:-

Se alle våra solglasögon!