Varför skall du inte kunna se lika bra utomhus som inomhus? Meld polariserande soglasögonglas med styrka vill du uppleva stor skillnad.För att förklara hur polariserade glas funkar måste vi kolla lite närmare på vad reflekterat ljus är. Ljuset som reflekteras från ytor som snö, vatten eller blöt asfalt, är huvudsakligen horisontalt polariserat.

Detta betyder att istället för att ljuset sprids i alla riktningar som det vanligtvis gör, vill reflekterat ljus gå horisontalt. Detta skapar ett irriterande, och några gånger farligt, intensivt ljus som vi upplever som bländning. Ljusstyrkan eller intensiviteten av ljuset mäts i lumen (lux). Till exempel, när du är inomhus, där det är mest konstgjord ljus, vill ljusstyrkan vara på rundt 400-600 lux. Om du går utomhus ligger ljusstyrkan variera från 1000-5000 lux. Ögonen klarar fint av upp till 3500 lux, men över 4000 lux vill ögonen börja få problemer med att absorbera ljuset.

Du har kanske upplevd att se vita prickar när du kollar mot starkt ljus? Detta är det vi kallar för bländning. Ögat reagerar då med att kisa, för att reducera obehaget som förorsakas av mängden ljus in i våra ögon. När du kommer upp till rundt 10.000 lux, är ögonen så bombaderat av allt ljus att vi blockerar det. Långvarig exponering av för ljus med en sådan intensitet kan förorsaka skador som kan medföra midlertidig eller permanent blindhet. Ljuset som reflekteras från vissa ytor som vatten och snö, på en solskensdag kan reflektera ljus på mer än 12.000 lux, och på så sätt kan man bli snöblind.

Polariserade glas innehåller ett filter som stoppar detta horisontalreflekterande ljuset. Som oftast görs detta filtret av en kemisk film av molekyler som kan föras på glasets yta. När solglasögonglaset är monterat riktigt, vill filtret absorbera ljus som reflekteras horisontalt och låter endast vertikalt polariserat ljus passera. Detta kan du också testa själv med dina polariserande solglasögon. Ta på dig solglasögonen och kolla på en bländande yta, t.ex. en betongvägg, om du lutar huvudet mot höger eller vänster i vinkel, vill du se att ju mer du vrider huvudet, desto mer av det bländande ljuset släpps in.

En annat enkelt test du kan göra för att kolla kvalitéten på polariserande glasen är som följer: Ta fram mobilen eller sitt framför datorn, håll solglasögonen så att du ser skärmen genom ett av glasen. Rotera därefter glaset sakta 90-grader åt sidan, medans du fortfarande ser skärmen genom glaset. Då kommer du se att skärmen blir betydligt mörkare. Om solglasögonen är polariserande i god kvalité, vill du uppleva att skärmen nästan blir svart när du håller glasögonen i ca 90-graders vinkel och på det sättet betydlig minskning av bländning.


Köp solglasögon med polariserat glas här