Det är ett särskilt ämne som vi får flest frågor om. Det är allt som har med progressiva glasögon att göra, eller så kallad multifokal-glasögon! Här ger vi dig en kort och enkel introduktion till "tema" progressiva glasögon baserade på frågor från våra kunder:

Om du är i 40-årsåldern (eller äldre) och har svårt att läsa liten text kommer progressiva glasögon kan vara lösningen. Man kan också säga att progressiva glasögon skulle vara ett bra alternativ istället för att till exempel ha två par glasögon, och du kommer att se mycket yngre med progressiva glasögon än om du till exempel väljer så kallade bifokala glasögon, vilket är man kan betrakta som någorlunda gammaldags. Progressiva glas är ett så kallat multifokalglas utan den markanta linjen i glaset som traditionella multifokalglas (bifokala glasögon) har. Med progressiva glas kommer inte andra folk kunna se att du använder läsglasögon.

Med progressiva glas kommer att kunna se klart på längre avstånd i den övre delen av glaset och på nära håll i den nedre delen av glaset. Detta innebär att du inte behöver två par glasögon med olika styrkor, men bara ett par som kombinerar två styrkor i ett glas. Den extra lässtyrkan anges som ADD (addisjon) i din syntest. Med traditionella bifokala- och trifokala glas, det finns en markant gräns mellan ”avstånd” och ”nära” delen av linsen. Detta verkar för många mycket störande, men med mer moderna progressiva glas är övergången mellan glasstyrkorna mjuk och smidig, så du kan ändra fokus från distans till nära och tillbaka igen bekvämare.

Storlek på progressiva glasögon.

Det är också viktigt att tänka på att glaset är "tillräckligt stort" för två styrkorna i samma glas. Detta innebär att höjden på glaset bör vara 30mm eller större. Om bågen är för liten, får läsdelen för lite utrymme och läsfältet kommer för snävt in i ramen. Hos ExtraOptical kan du markera av ” Lämplig för progressiva glas” och då kommer alla bågarna som du ska kunna anända som progressiva glasögon. Om du verkligen vill ha ett smalt glas kommer vi att kunna lösa detta med ett progressivt glas med "kort korridor", dvs ett glas med en kompakt design som ger större läsfält.

Material i progressiva glasögon.

Progressiva glas finns i en mängd olika material, blandt annat plast (vanligast), mineralglas och polykarbonat. De flesta typer av material kan framställas i högindexglas och om du önskar färgskimrande glas (fotokromatiska glas), detta kan också fås.

Anpassningsperiod för proressiva glasögon.

När du köper ditt första par glasögon med progressiva glas, kommer de flesta behöva en kort anpassningsperiod för att vara helt bekväm med denna typ av glas. Tillvänjningsperioden är väldigt individuellt, från några minuter upp till några veckor. Många känner sig lite yr, får huvudvärk och upplever illamående, detta är ganska vanligt i denna period. I själva verket finns det några som helt enkelt aldrig lyckas vänja sig vid progressiva glasögon.

Standard progressive vs. Free-Form progressive.

Idag skiljer man också mellan två typer av progressiva glasögon, det man kallar för standardprogressiva glas och det mest moderna FreeForm progressiva glaset. Med ett FreeForm progressivt glas kommer det bli mer skräddarsydd till din valda båge och själva läsndelen av glaset ger dig upp till 30% större synfält.

Hos Extra Optical har vi billiga progressiva glas, och Free-Form kostar från 495:-


Köp progressiva glasögon här


Se några av våra utvalda glasögon under:

briller alle
 1. Murraya
  eo Selection
  Murraya
  Från endast 795:-
 2. Tellus
  eo Selection
  Tellus
  Från endast 595:-
 3. Uranus
  eo Selection
  Uranus
  Från endast 595:-
 4. Stramonium
  eo Selection
  Stramonium
  Från endast 795:-
 5. Rose
  eo Selection
  Rose
  Från endast 295:-
 6. Jupiter
  eo Selection
  Jupiter
  Från endast 595:-
 7. Tulip
  eo Selection
  Tulip
  Från endast 595:-
 8. Lily
  eo Selection
  Lily
  Från endast 395:-
 9. Primrose
  eo Selection
  Primrose
  Från endast 395:-
 10. Orchid
  eo Selection
  Orchid
  Från endast 395:-
 11. Merkur
  eo Selection
  Merkur
  Från endast 995:-

Se alla våra glasögon!