En väldigt stor andel av oss lider av en eller annan form för synfel, och använder glasögon eller linser för att korrigera detta. Synproblemer är självklart inte något man lägger igen hemma när man åker till jobbet. Idag skall vi kolla lite på de olika typerna av glasögonmöjliheterna man har.

Det är väldigt många som tänker på denna typ av glasögon som ”vanliga glasögon”. Ett par avståndsgla¨sogon korrigerar normalt för medfödda synfel. Ett par avståndsglasögon med enstyrkeglas vill enkelt förklarat göra att en person som ser dåligt på alla avstånd vill se normalt. Detta betyder att ifall man t.ex. har en styrka på -2.00, vill ett par glasögon som korrigerar detta, se lika bra som alla andra på alla avstånder när man har på sig dessa. Ett par avståndsglasögon passar de glesta och används i alla situationer.

Läsglasögon

Läsglasögon är något som tyvärr kommer med åldern, och drabbar de flesta av oss. När man blir äldre, klarar inte musklerna i ögat att strama till linsen lika bra, som man kan när man är yngre. På så sätt förlorar man helt enkelt egenskapen att fokusera på nära håll. För att läsa klart, nåsre man då hålla t.ex. boken på längre avstånd, och armarna blir ofra för korta. Normalt har man bra syn på långt håll, och vill då endast behöva ett par glasögon som hjälper ögat med att fokucera på nära håll. Vanligtvis vill en extra styrka till läsning ligga runt +1,75 och +2,50, men det kan också förekomma stora variationer på detta. Styrkan vill normalt sätt bli sämre med åren, innan det stabiliserar sig någotlunda. Ett par läsglasögon passar för dig som sällan har behov för att läsa på nära håll, och som ser bra på avstånd. Glasögonen tas då på varje gång man skall läsa.

Progressiva glasögon

Ett par progressiva glasögon är enkelt förklarat ett par avståndsglasögon och ett par läsglasögon i samma glas. I övre del av glaset i ett par progressiva glasögon vill det vara korrigerad för avståndsstyrkan, om man behöver det, och i nedredel anpassad för läsning på ca 40 cm avstånd. Detta betyder i praktiken att man ser genom övre del av glaset när man skall se på avstånd, och i nedre del när man skall läsa. När man köper ett par progressiva glasögon vill man ofta ha en period där man behöver att vänja sig vid dessa två styrkor och lära ögonen hur det fungerar. Vissa lär sig detta väldigt snabbt, medans andra aldrig lär sig detta. Progressiva glasögon passar för dig som behöver att se på både långt håll och nära håll, och som önskar att slippa att byta mellan två par.

Datorglasögon

I utgångspunktet finns det två olika datorglasögon. Ett par med enstyrke glas, som är annpassad för avståndet till datorskärmen, normalt mellan 60-90cm avstånd ( detta testas ofta ut när man är hos optikern), och progressiva datorglasögon. Progressiva datorglasögon har övre del anpassad till datorskärmen och nedre del till läsning. Detta är ett bra alternativ om man sitter mycket med papper medans man jobbar vid datorn.


Nya glasögon till jobbet? Kolla urvalet här!


Se några av våra utvalda glasögon under:

briller alle
 1. Everett
  eXo
  Everett
  Från endast 795:-
 2. Duchess
  eXo
  Duchess
  Från endast 795:-
 3. Cricket
  eXo
  Cricket
  Från endast 795:-
 4. Basil
  eXo
  Basil
  Från endast 795:-
 5. Benji
  eXo
  Benji
  Från endast 795:-
 6. Buster
  eXo
  Buster
  Från endast 595:-
 7. Candy Bie
  eXo
  Candy Bie
  Från endast 795:-
 8. Bonbon
  eXo
  Bonbon
  Från endast 595:-
 9. Mon Chou
  eXo
  Mon Chou
  Från endast 595:-
 10. Sugar Pie
  eXo
  Sugar Pie
  Från endast 795:-
 11. Honey Bun
  eXo
  Honey Bun
  Från endast 595:-
 12. Chicklet
  eXo
  Chicklet
  Från endast 595:-

Se alla våra glasögon!