Glasögonglas som blir mörka när de utsätts för sol kallas fotokromatiska glas, eller helt enkelt färgskiftande glas. Denna typ av glas blev utvecklad tildigt på 60-talet, och baserar sig på en kemisk reaktion när de utsätts för UV-strålar.

Färgskiftande glas innehåller miljoner av molekyler av silverklorid eller silverhalogenider, som är inbyggd i glaset. Dessa molekylerna är genomskinliga när de utsätts för konstgjord ljus, men när de utsätts för UV-strålar vill det ske en kemisk process.

UV-strålarna får molekylerna att ändra form och absorbera delar av det synliga ljuset, förorsakat av att glaset blir mörkare. Antal molekyler som ändrar form varierar med intensiteten av UV-strålningen. När glasen inte utsätts för UV-strålar, går molekylerna tillbaka till sin ”osynliga” form igen, och är som ett par vanliga glas utan toning.

I en tidig fas, då glasögonglaset var gjord av glas, la man dessa molykylerna på utsidan av glaset. Men idag då glaset i huvudsak är gjord av plast, sker produktionen av färgskiftande glas genom att glaset sänks ner i ett kemisk bad, där de fotokromatiska molekylerna faktiskt absorberas av glaset. Det sätter sig ungefär 150 micrometer in i plasten. Dagens ledande producent av fotokromatiska glas är Transitions®.


Köp glasögon med fotokromatiska glas här


Se några av våra utvalda glasögon under:

briller alle
 1. Horten
  eXo
  Horten
  Regular Price 995:- Special Price 795:-
 2. Horten
  eXo
  Horten
  Regular Price 995:- Special Price 695:-
 3. Kongsberg
  eXo
  Kongsberg
  Regular Price 795:- Special Price 555:-
 4. Kongsberg
  eXo
  Kongsberg
  Regular Price 795:- Special Price 475:-
 5. Moelv
  eXo
  Moelv
  Regular Price 595:- Special Price 415:-
 6. Moss
  eXo
  Moss
  Regular Price 195:- Special Price 155:-
 7. Mysen
  eXo
  Mysen
  Regular Price 595:- Special Price 535:-
 8. Mysen
  eXo
  Mysen
  Regular Price 595:- Special Price 475:-

Se alla våra glasögon!