Anpassa glasögonen själv

Några gånger kan det vara behov för att anpassa glasögonen ifall de inte sitter som man vill bakom öronen eller att glasögonen sitter för högt på ansiktet. Då är det många som går till optikeren för att anpassa detta. Men, kan man göra detta själv?

Vi får några frågor angående anpassning av glasögon. Någon undrar vad de skall göra om skalmen blir för lång, eller för kort, eller om böjen inte är tillräckligt böjd i förhållande till personen i fråga. Måste man då helt enkelt åka till optikeren för att fixa detta? Svaret är nej! Detta är saker man enkelt kan göra hemma. Låt oss se närmare på det…

Anpassa näskuddar:

Näskuddarna är väldigt «standard» när du får glasögonen. Ibland passar dessa bra, andra gånger.. inte så bra. Dessa är, som de flesta vet, lätta att justera. Man kan helt enkelt använda tummen och pekfingret för att ta tag i näskuddarna för att böja till dem som man önskar. Inte dra i själva näskudden, ta tag även över metallet, så att inte näskudden blir skadad.

På detta sättet kan du också justera hur högt glasögonen skall sitta på näsan. Ju längre ifrån varandra du tar dem, desto längre ner placerar glasögonen sig på ansiktet. Ju närmre näskuddarna är varandra, desto högre opp på ansiktet hamnar glasögonen. Prova dig gärna fram och kolla vad som passar dig bäst.

Glasögon av plast med nässtöd, är inte justerbara över näsan. Det man kan göra om de blir för breda över näsan är att man sätter dit anti-slip näskuddar. Dessa fästes med klister på nässtöden. De bygger in lite, så att det blir ” smalare” över nästan.

 • Fasta näskuddar för justering av näskuddar.

  Glasögon med fasta näskuddar kan justeras för att anpassa plassering och komfort.
 • Fasta näskuddar efter justering av näskuddar.

  För att få glasögonen att sitta högre så kläm samman näskuddarna, och för att sänka så tas de ifrån varandra.
 • Glasögon utan näskuddar, utan anti-slip näskuddar.

  Glasögon utan näskuddar har färre justeringsmöjligheter. Man kan antingen strama upp skalmarna bakom örat, eller sätta på anti-slip kuddar över näsroten.
 • Glasögon utan näskuddar med anti-slip.

  Vid att montera anti-slip näskuddar så kan man få glasögonen att sitta bättre. Det förhindrar också glasögonen från att glida ner på näsan.

Anpassa skalmarna bakom örat:

De vanligaste problemen med skalmarna är längden. För någon är de för korta, för andra är de kanske för långa. Då är det väl fint att man kan göra något med detta hemma? Allt man behöver är varmt vatten eller en hårtork.

Låt oss säga att skalmarna är för långa, då är lösningen på detta att få skalman böjd ner bakom örat. Det man då kan göra, är att man värmer skalmen med en hårtork där man önskar att böja den. Värm jämnt runt hela området på skalmen som du önskar att justera.

Efter att du har värmt skalmen i ca 30 sekunder, kan man börja att böja lite. Böj försiktigt men bestämt. Det är en fördel att ta tag i skalmen med båda händerna och placera tummarna på undersidan där du önskar att böja den. Då har du något bättre kontroll över skalmen och böjen. Man måste kanskje värma skalmen flera gånger under justeringen.

Är det så att skalmen är för kort så att böjen på skalmen startar lite innan örat eller liknande, måste man räta ut denna för att få denna till att sitta perfekt. Då gär man som beskrivningen här ovan, men istället för att skalmen mer, rätar man ut böjen som är. Därefter kan man eventuellt böja till skalmen där det passar att ha den.

 • Korta skalmar

  Alla skalmar kommer med en standard vinkel och längd. Det passar till de allra flesta, men för bäst komfort kan du justera vinkeln på skalmarna.
 • Normala skalmar

  Alla skalmar kommer med standard vinkel och längd. Det passar till de allre flesta, men för bäst komfort kan du justera vinkeln på skalmarna.
 • Långa skalmar

  Om skalmarna är för korta, kan du vida ut vinkeln på dem. På det sättet så kommer skalmarna upplevas som längre, och inte sitta lika hårt bakom öronen.

Anpassning av vinkel på skalmarna:

Efter ett tag med favorit glasögonen, kan skalmarna börja vinkla utåt. Detta är en av de vanliga slitage «problem» man kan uppleva med alla typer av glasögon. Detta är också något man kan rätta på själv.

Om det är ett par metallglasögon, behöver man ingen värme för att fixa detta. Låt oss säga att båda skalmarna har lika stor vinkel til vardera sida. Då kan man enkelt justera detta med hjälp av näsbron eller vinkeln mellan glaset och fästet till skalmen. Ifall det är endast den ena skalmen so har fått en vinkel, justerar du denna i vinkeln mellan glaset och fästet till skalmen.

Har du ett par plastglasögon som skal justeras, behöver du använda hårtorken. På samma sätt som metallglasögonen justerar du denna antingen vid näsbron, eller i vinkeln mellan glaset och fästet till skalmen.

De bästa glasögonen och de bästa tipsen får du hos ExtraOptical.se!


Se några av våra utvalda glasögon under:

briller alle
 1. Gatlin
  eXo
  Gatlin
  Regular Price 1795:- Från endast 1256,50
 2. Hovedbilde av brillen Stange, fra eXo. En cateye, svart brille med hel ramme.
  eXo
  Blackbird
  Regular Price 1795:- Från endast 1256,50
 3. Jalla
  eXo
  Jalla
  Regular Price 1795:- Från endast 1256,50
 4. Hovedbilde av brillen Rolla, fra eXo Selection. En wayfarer, svart brille med hel ramme.
  eXo
  Lightning
  Regular Price 1795:- Från endast 1256,50
 5. Cheetah
  eXo
  Cheetah
  Regular Price 1795:- Från endast 1256,50
 6. FastFrameTEST
  eXo
  FastFrameTEST
  Regular Price 595:- Från endast 416,50
 7. Mace
  EO Selection
  Mace
  Regular Price 795:- Från endast 556,50
 8. Cassia
  EO Selection
  Cassia
  Regular Price 595:- Från endast 416,50
 9. Cardamom
  EO Selection
  Cardamom
  Regular Price 595:- Från endast 357:-
 10. Javitri
  EO Selection
  Javitri
  Regular Price 995:- Från endast 696,50
 11. Pippali
  EO Selection
  Pippali
  Regular Price 995:- Från endast 696,50
 12. Kasoori
  EO Selection
  Kasoori
  Regular Price 995:- Från endast 696,50

Se alla våra glasögon!