Flera och flera barn upplever problem med synen, speciellt är det närsynthet som drabbar många nordiska barn. Någon huvudorsakar som det pekas på är mer tid innomhus framför datorer, surfplattor och mobiltelefoner. I Norge finns det tal på att 35% av barn i 12-13års ålder är närsynta, medans i vissa länder i Asien är det hela 80% av tonåringarna som är närsynta.

När et barn sitter flera timmar framför en digitalskärm stressas ögonen i stor grad, blant annat pga att skärmen tvingar barnets ögon at foksera och konsentrera sig i mycket större grad än vid andra akriviteter. Vid använding av skärmar krävs en finmotorik i ögat, som inte är färdigutvecklat hos barn.

Det är först när synen har modnat at ett barns ögon har möjligheten att handtera stresset förknippat med datorer, surfplattor och mobiltelefoner.

Vi her dig här några tips till hur du kan bromsa utvecklingen av närsynthet förknippat med digitala skärmar hos dina barn:

1. Begränsa tiden ditt barn får använda framför en digital skärm, och lägg in pauser under denna tiden. Oavsett hur självklart detta kan verka, tycker vi att det är nödvändigt att upprepa detta. Flera av de anställda hos ExtraOptical har själva barn, så vi vet hur utfordrande detta kan vara. Men kom ihåg; forskning visar att barn som läser och kollar på en skärm mer än 30min, har större risk for att utveckla närsynthet än barn som ofta tar pauser.

2. Aktivera ditt barn utomhus. Forskare visar att barn och unga som är lite utomhus har 2-3 gånger högre risk för att bli närsynta.

3. Fokusera på det ergonomiska. Ha fokus på det ergonomiska i förhållande till när barnet sitter framför skärmar. Det rekommenderade avståndet mellan barnets ögon och skärmen är på 40-70cm avstånd. Närmare än 40cm vill kunna anstränga ögonen i extra stor grad.

4. Kontrollera ljuset. Ljus som träffar skärmen vill kunna ge bländning som igen kan föra till extra ansträgning för ögat.
Ifall et barn har bivit närsynt, så kan det ge olyckliga konsikvenser för barnet. Det kan t.ex. bli svårt att koncentrera sig på lektioner i skolan och det kan ofta ge huvudvärk. Därför är det viktigt att upptäcka det så tidigt som möjligt. Misstänker du att ditt barn kan ha problemer med synen, så tveka inte med att ta med honom/henne till en synundersökning hos optiker.

Kom ihåg att att ExtraOptical har ett stort urval av barnglasögon!


Köp barnglasögon här


Se några av våra utvalda glasögon under:

briller alle
 1. FastFrameTEST
  eXo
  FastFrameTEST
  Regular Price 595:- Från endast 495:-
 2. Mace
  EO Selection
  Mace
  Från endast 795:-
 3. Cassia
  EO Selection
  Cassia
  Från endast 595:-
 4. Cardamom
  EO Selection
  Cardamom
  Från endast 595:-
 5. Javitri
  EO Selection
  Javitri
  Från endast 995:-
 6. Pippali
  EO Selection
  Pippali
  Från endast 995:-
 7. Kasoori
  EO Selection
  Kasoori
  Från endast 995:-
 8. Nutmeg
  EO Selection
  Nutmeg
  Från endast 995:-
 9. Nimboo
  EO Selection
  Nimboo
  Från endast 995:-
 10. Mirch
  EO Selection
  Mirch
  Från endast 995:-
 11. Mangai
  EO Selection
  Mangai
  Från endast 795:-
 12. Coriander
  EO Selection
  Coriander
  Från endast 395:-

Se alla våra glasögon!