Brytningsfel heter på fackspråk astigmatism och vad är egentligen det? De flesta känner till närsynthet och översynthet men man kan dessutom ha astigmatism. Det är också möjligt att ha astigmatism utan att vara varken närsynt eller översynt.

När ögat måste korrigeras för astigmatism betyder det att ljuset bryts annorlunda i hornhinnan därför att den har annorlunda krökning. Det betyder att hornhinnan inte har en sfärisk rund form utan att den är mer eliptiskt formad, något som leder till att ljuset bryts mer i den mest böjda delen och mindre i den del som är mindre böjd. Ljusstrålarna träffar därför inte det skarpa synet på näthinnan samlat och det gör att det blir en suddig bild. Vid några tillfällen orsakas astigmatismen av annorlunda brytning i ögonlinsen.


När astigmatism korrigeras med glasögon uppges det en styrka och en axel. Det är för att man korrigerar bara det ena snittet i en viss riktning så att brytningen i denna riktning blir lika som brytningen i snittet som ligger på 90o. Då jämnar glaset i glasögonen ut ojämnheten i hornhinnan, ljuset som träffar ögat bryts lika och samlas i en punkt på näthinnan och man kommer att kunna se en klar bild. Symptom som kan vara relaterade till astigmatism kan vara suddig syn på flera avstånd, man kan uppleva skuggor på bokstäver och att räta linjer är böjda. Man kan också få huvuvärk, trötta och ansträngda ögon. Den gula linjen visar hur ljuset i det horisontala planet bryts kraftigare än den blå linjen, som visar det vertikala planet där ljuset bryts svagare. Det leder till att ljuset träffar ögat i två olika punkter som leder till suddig syn. Hälsningar

Anne B. Høyen
Autorisert Optiker


Köp glasögon för astigmatism här


Se några av våra utvalda glasögon under:

briller alle
 1. Horten
  eXo
  Horten
  Regular Price 995:- Special Price 795:-
 2. Horten
  eXo
  Horten
  Regular Price 995:- Special Price 695:-
 3. Kongsberg
  eXo
  Kongsberg
  Regular Price 795:- Special Price 555:-
 4. Kongsberg
  eXo
  Kongsberg
  Regular Price 795:- Special Price 475:-
 5. Moelv
  eXo
  Moelv
  Regular Price 595:- Special Price 415:-
 6. Moss
  eXo
  Moss
  Regular Price 195:- Special Price 155:-
 7. Mysen
  eXo
  Mysen
  Regular Price 595:- Special Price 535:-
 8. Mysen
  eXo
  Mysen
  Regular Price 595:- Special Price 475:-

Se alla våra glasögon!